Tuesday, February 14, 2012

MUFFIN COKLAT KUKUS

As-salam..hye oLLs!


Ok.. Ni project masak-masak tertangguh 2 hari lepas.. Bila dah xde keje, ini la kejenya kan? Hehe..  Resepi yang simple, bahan-bahan yang simple dan cara masak yang simple.. Paling best, tak payah susah-susah nak pakai oven kan..




BAHAN A (Gambar 1)

2 1/2 cawan tepung Superfine (nak pakai tepung gandum pun boleh)
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan gula perang
2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam

BAHAN B (Gambar 1)

1 cawan susu cair
1 cawan minyak (minyak masak or mazola)
1 cawan air panas
1 sudu kecil esen vanila

CARA-CARA

Panaskan kukusan dan lapikkan acuan muffin 
Ayak tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat
Gaul semua bahan A sehingga sebati
Masukkan bahan B dan gaul rata hingga sebati (tak pakai mixer pun. dah try and menjadi!)
Masukkan adunan dalam paper cup
Kukus selama 25 minit dengan api sederhana


Disebabkan takde paper cup, aku pakai cup air (Gambar 2) tapi aku potong lebih dari separuh. Terlebih kreatif -.-'

Notatangan : Boleh dapat 1 point mak mertua lagi tak? :p

19 comments:

  1. meh anto umoh skettt wehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. cis cis cis..aku anta buku resepi kat ko..mau?hahahaha

      Delete
    2. xmauu aku buku respi..bc sini pn boleh da..tp ko tlg 2 wat..kahkahkah

      Delete
  2. ada lagi dop..?


    mau..mau...

    gebu gitu...

    ReplyDelete
  3. ohsemmmm/... nak cop jadik kakak ipar lah... boleyy? hakhakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.isi borang dan ambil no di kaunter ye..haha

      Delete
  4. Replies
    1. gelak kemain demo..buhsan di rumah wei..

      Delete
  5. orang tua tak minat biskut macam ni..tolak baliks satu point..haha

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. dulu tecik2 sebab selalu kena cubit la jd cmni..hahaha

      Delete
  7. Ye ye..leh la dpt 1 point. Tp point tu KIV dulu sblm mak mertua rasa..dah rasa br leh bg point

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai mak..susah pulak camtu..xleh ke bg je free point tu..hehe

      Delete