Friday, February 3, 2012

KELEBIHAN AYAT KURSI

Salam jumaat untuk semua... ayat kursi mungkin nampak senang di mata kita. tapi pernahkah kita terfikir kembali dalam satu hari, berapa kali lidah kita membacanya.. walau kita ada amalkannya sekalipun, pernahkah kita terfikir akan kebaikannya..


1. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah swt mewakilkan 2 orang malaikat memeliharanya hingga subuh.

2. Barang siapa membawa ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang fardhu, dia akan berada dalam lindunga Allah swt hingga sembahyang lain.

3. Barang siapa membaca ayat di akhir setiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut .

4. Barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah swt memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

5. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap semabahyang fardhu, Allah swt menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi-nabi serta Allah swt melimpahkan rahmat padanya.

6. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelim keluar rumahnya, maka Allah swt mengutuskan 70,000 malaikat kepadanya dan mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

7. Barang siapa membaca Ayat -Kursi dia kahir sembahyang, Allah swt akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yg berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

8. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan, nescaya Allah swt berkenan memberi pertolongan kepadanya.


sumber : abam googleNotatangan : Subhanallah. Maha Suci Allah. Peringatan untuk diri sendiri.
10 comments: