Friday, August 26, 2011

BILA ISU KECIL JADI BESAR


as-salam.. hye oLLs!

nampaknya tinggal bape hari je lagi nak raya. dan hari ni adalah jumaat yg terakhir dalam ramadhan tahun ni. cukup dah ke amalan kita? hehe.. tengah-tengah buat kuih raya tadi, terdengar la perbualan 2 org budak yg tak bape nak beso. jom layan..

A (8 tahun) : awak ni ape la. harap je besa, main fifa pun tak pandai. ada ke defender boleh injured.

B (12 tahun) : laa..bukan saje-saje nak injured. striker dia nak sepak arah gol tapi terkena aku (nada tak puas hati)

A : eleh.. x terer ckp jela.. byk pulak alasan.. penak aku buat gol tau !

B : kecoh.. baru je buat gol 1 dah berlagak.. tengok aku pulak buat gol..

A : bajet betol.. awak prnh g genting? (tetibe masuk topik lain. kompius jap.)

B : macam la awak penah g.. sebok tnye org..

A : eleh..kedah awak penah g? perlis?

B : la.. one stop tu awak penah ke g? (one stop tu kedai mainan je).

A : tak penah. tapi awak tu penah ke g perlis?? (nada x puas hati sbb x penah g one stop)

B : x pernah g pon. biar la xg pon. awak tu tmpt yg dekat pon x penah g sebok nak g yg jauh. xyah berlagak la wei.. semak je sini.. g keluar tlg wat kuih.

A :eleh.. biarla..nak tgk awak mng ke kalah..

aku : bakpe 2 ekor ni ngok sgt.. T________T ada gak kena piat dua2 kang.. dlm ati ckp aku pun x prnh g perlis.. sob2..


x lama pastu A kuar tlg wat kuih raya..


kesimpulan dia, korang nmpk x? benda kecik pasal game je pon blh jadi besar. itu baru budak2 kecik. ce kalau budak besar (remaja/dewasa) ? xke lagi besar jadinye? lagi2 kalau benda tu melibatkan wang, pangkat dan segala benda la.. kasih sayang pun x terkecuali.. kan?

so, aku rasa kalau korang ade je problem kecik2 tu, setelkan jela cara baik.. kan? watpe nak gadoh2 pastu dengki mendengki pulak.. nanti ade jugak yg x bertegur sapa.. korang tau x kita ni xleh x bertegur sapa lebih dr 3 hari? tu dah kira kita memutuskan silaturrahim antara kita.. tapi kalau dah teruk sgt, memaafkan adalah lebih baik.. yg selebihnya terpulang kat sebelah pihak lagi..

apa motif aku citer panjang lebar nih? ntah. aku cuma melihat ragam-ragam org kat sekeliling aku je.






notatangan : kuih raya aku dah siap *wink*

2 comments:

  1. baru seronok kot bila mcm tu? lol

    ReplyDelete
  2. hikhikhik...seronok beronok2 eh? lol!

    ReplyDelete