Sunday, June 16, 2013

KERJA DAN CUTI

As-Salam..Hye oLLs..

Tengok post title tu pun dah boleh fikir macam-macam dah. Ape kehe nyaaa..

Semenjak dah bertukar bos baru ni, rutin aku dan semua yg dalam finance department tu dah jadi haru biru.

Tiap-tiap bulan before closing sah ada meeting nak tanya work progress. Hebat penangan bos baru ni.

Kalau dulu waktu bos lama, sempat lagi kami dok auta semua benda. Gara-gara kerje tak siap atau dia mintak lebih dari limit tenaga kami. Tapi sekarang, inilah balasannyaaaa...

Teringat pulak waktu month-end meeting last month. Dah siap-siap tanya semua orang punya work progress, dia bukak topic hangat. CUTI.

Bila dia sebut je bab cuti, mata dia straight terus kat aku, Eh bos. Dah rasa dah pedas cili tu tau. Pastu dia boleh cakap,

"If possible, please avoid any annual leave in between 24th up to 7 of the month".

Aku pun pandang member sebelah kanan. Pastu member sebelah kiri. Pastu masing-masing tunduk sambil cakap dalam hati. Tapi mana tahan nak cakap dalam hati kan. So aku voice out la konon-konon buat tanya dia,

"Bos, what if we want to take leave for marriage?" Eh , kemain modal. Masuk bab kahwin terus. -.-"

Elok je dia jawab,

" Then, postpone your marriage until appropriate date"

Pastu boleh dia senyum bagai. Aku dengan member-member ni dah bagi isyarat dah.Cakap lagi dalam hati ,

"Bos, please wait for our love letter". Hahaha.

Boleh pulak kau suruh kami postpone kahwin. Kahwin tu bukan penyatuan DUA HATI tapi DUA KELUARGA. So, tarikh kahwin tu pun bukan ditetapkan oleh pasangan yang nak kahwin je tapi keluarga pasangan tu sekali. Haih. Bos bos. I know you are married now. Tapi tolong faham keadaan kami yang single mingle ni haa.

Itu nasib baik aku tanya pasal kahwin kan. Cuba kalau yg preggy tu tanya, nak ke suruh dia postpone deliver baby. Haha. Doesn't make sense at all.

Eh, kenapa aku emo pasal kahwin lak ni?? Kbai.

4 comments:

  1. bila tarikh nye kak..?

    hahahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm erm erm..haha. propa je neh :P

      Delete
  2. haha..teruk btol bos u. tak bleh bla. uitt..ada nak masak nasik minyak dah ke? ngeh ngeh ngehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh ngeh ngeh. takkan awak sorang je nak jamu orang. hehehehe.. jom star mall :)

      Delete